Când vrei să îți cumperi o locuință, dar nu ai bani cash, o opțiune este să apelezi la un împrumut bancar. Două dintre programele de finanțare pe care le ai la îndemână sunt creditul ipotecar și creditul imobiliar. Dar, care sunt diferențele dintre cele două, avantajele și dezavantajele?
Deși creditul ipotecar este un tip de credit imobiliar, există diferențe clare între cele două, iar acestea variază de la o bancă la alta. Principala diferență o constituie modul de garantare a creditului:
– pentru creditul ipotecar se garantează cu locuința pentru care a fost făcut creditul
– pentru creditul imobiliar se garantează cu imobilul care este cumpărat sau cu alte proprietăți (apartament/casă/teren) ale solicitantului de credit sau ale unor terți.
Diferențele principale dintre cele două tipuri de credite constau în principal în asigurările necesare, mărimea cotei finanțate și garanția solicitată. Dacă nu deții o locuință pe care să o oferi drept garanție, dar ai o sumă de bani din care ai putea plăti avansul, cea mai bună soluție pentru tine este creditul ipotecar. Dacă, însă, ai deja o locuință și vrei să mai cumperi una, dar nu ai banii pentru avans, soluția este creditul imobiliar.
Altă diferenţă este reprezentată de dobânda percepută pentru fiecare tip de credit. În cazul creditului ipotecar dobânda poate varia în funcţie de fluctuaţiile unui indice de referinţă menţionat în contract. Pentru creditul imobiliar, dobânda poate fi modificată oricând în funcţie de condiţiile existente pe piaţă financiar-monetară. La creditul imobiliar suma este virată în contul solicitantului de credit, iar la creditul ipotecar în contul celui de la care este achiziționată proprietatea respectivă.
Creditul ipotecar este mai strict reglementat și din cauza legislaţiei dobânda nu variază atât de ușor ca în cazul creditului imobiliar. În principiu, băncile au libertatea de a stabili condiţiile de creditare în funcţie de normele interne ale instituţiei, iar garanţiile sunt reglementate prin Codul Civil.
Creditul imobiliar este mai permisiv în ceea ce priveşte tipul de garanţie acceptată, dar are un grad mai ridicat de risc. În schimb, cel ipotecar poate fi perceput ca fiind mai rigid, dar este considerat mai sigur. Ambele credite au avantaje şi dezavantaje. La unele bănci, creditele ipotecare și cele imobiliare sunt reprezentate de același produs, iar la altele de două produse diferite.
Sursa: magazinuldecase.ro