Recepția unui imobil la cumparare

Recepția unui apartament (casa )la cumparare

 

Când sunt pregãtiți pentru achiziționarea unei locuințe, clienții se concentreazã exclusiv ca alegerea apartamentului sã îndeplineascã întocmai criteriile lor: buget, locație, finisaje. Majoritatea uitã, însã, de un ultim pas extrem de important pentru a-și asigura o locuire fãrã griji pe termen lung – procesul de predare-primire a apartamentului.

Aceastã etapã este esențialã mai ales când în ecuație intrã achiziționarea unui apartament nou. Recepția apartamentului poate scoate la ivealã atât eventuale probleme cu care proprietarul s-ar putea confrunta în viitor, cât și modul în care va decurge relația cu dezvoltatorul, în funcție de flexibilitatea și deschiderea acestuia.
Ce implicã procesul de predare-primire

În general, procesul de predare-primire este momentul în care clientul face o ultimã vizitã pentru a analiza apartamentul recent achiziționat. În particular, aceastã predare-primire implicã mai ales componenta tehnicã a apartamentului, aceasta fiind principala sursã a unor eventuale probleme ulterioare.

Recepția apartamentului are, de obicei, douã forme: la nivel de vicii aparente, când clientul vine singur și constatã starea apartamentului la momentul la care îl preia, dar și la nivel de eventuale vicii ascunse, noul proprietar venind însoșit de aceasã datã de un expert tehnic în mãsurã sã întreprindã și verificãri pentru depistarea unor vicii ascunse.

Dezvoltatorii serioși, cu renume în piațã, permit clienților sã vinã însoțiți de orice tip de specialist (expert în hidroizolații, instalații, structurã de rezistențã etc.), dar clientul ar trebui sã se intereseze îndeaproape de pregãtirea persoanei alãturi de care vine. Nu sunt puține cazurile în care clienții vin alãturi de diletanți care le furnizeazã mai mult informații eronate sau de micã importanțã.
Ce sã verifici la recepția apartamentului?

Recepția apartamentului ar trebui efectuatã pe mai multe direcții pentru a fi acoperitoare. În primul rând, verificarea atentã din punct de vedere juridic, incluzând aici autorizația de construire, procesul-verbal de recepție a lucrãrii, cadastru etc. De fapt, aceastã verificare ar trebui fãcutã și în momentul în care se realizeazã dezmembrarea apartamentului și se efectueazã cadastrarea locuinței.

Clientul ar trebui sã fie atent și ca în cadastru sã figureze exact ceea ce achiziționeazã și sã nu existe elemente suplimentare sau lipsã în realitate fațã de plan.

Verificarea tehnicã este a doua etapã și cea mai importantã, iar natura verificãrilor se realizeazã în funcție de fiecare spețã în parte. De exemplu, pentru apartamentele aflate la ultimul etaj, clientul are trebui sã vinã însoțit de un expert în terase și acoperișuri. Totodatã, dezvoltatorii de încredere oferã la recepția apartamentului un manual de utilizare a apartamentului, în care sunt clar menționate toate detaliile necesare pentru o bunã funcționare și întreținere.
tabel

De preferat este ca recepția apartamentului sã se realizeze în prezența unui reprezentant al constructorului sau a unui inginer din partea dezvoltatorului – o persoanã avizatã, capabilã sã rãspundã întrebãrilor de ordin tehnic venite din partea clientului.

Ulterior mutãrii, verificarea atentã de la început trebuie dublatã și de o întreținere corespunzãtoare. De exemplu, folosirea unor materiale potrivite de curãțenie pentru parchet, aerisirea încãperilor pentru îndepãrtarea umiditãții, efectuarea unui reglaj pe an la tâmplãrie și schimbarea periodicã a garniturilor etc.
Ce cuprinde procesul-verbal de predare-primire?

În procesul-verbal încheiat la recepția apartamentului, ar trebui menționate toate problemele și viciile aparente constatate în timpul vizitei, alãturi de un timp de remediere. Un alt aspect important este legat de finisaje – dacã finisajele sunt unele speciale, alese de client, acesta va trebui sã se asigure cã firma care va monta respectivele finisaje știe cum sã le monteze pentru a nu provoca nicio daunã.

Citirea indexului de la contor nu trebuie nici ea uitatã și menționatã în procesul-verbal încheiat la preluarea apartamentului. Clientul ar trebui sã se și asigure cã plata facturilor la utilitãți este efectuatã la zi întrucât furnizorii de utilitãți nu acceptã transferul în cazul unor facturi restante.
Este bine sa se cunoasca cativa termeni folositi pentru suprafetele utilizate in literatura si limbajul de specialitate: suprafata construita, suprafata utila (suprafata incalzita) si suprafata locuita.

SUPRAFATA CONSTRUITA DESFASURATA
Suprafata construita desfasurata a unui imobil reprezinta suma ariilor sectiunilor orizontale (planurilor) ale tuturor nivelurilor cladirii, delimitate de conturul exterior al anvelopei cladirii. Nu se iau in calculul suprafetei construite desfasurate: suprafata subsolurilor cu inaltimea libera de pana la 1,80 m, suprafata subsolurilor cu destinatie stricta pentru gararea autovehiculelor, spatiile tehnice sau spatiile destinate protectiei civile, suprafata balcoanelor, logiilor, teraselor deschise si neacoperite, teraselor si copertinelor necirculabile, precum si a podurilor neamenajate, aleile de acces pietonal / carosabil din incinta, scarile exterioare, trotuarele de protectie. [pentru textul exact si integral va rugam sa revedeti ultima actualizarea a Legii 350/2001]

SUPRAFATA CONSTRUITA
Suprafata construita a unui imobil reprezinta aria construita la nivelul solului, cu exceptia teraselor descoperite ale parterului care depasesc planul fatadei, a platformelor, scarilor de acces. Proiectia la sol a balcoanelor a caror cota de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului amenajat si a logiilor inchise ale etajelor se include in suprafata construita. [pentru textul exact si integral va rugam sa revedeti ultima actualizarea a Legii 350/2001]

SUPRAFATA INCALZITA (SUPRAFATA UTILA)
Suprafata incalzita (suprafata utila) se refera la suprafetele unui apartament sau imobil incalzite direct sau indirect, prin transfer de caldura prin elementele interioare de constructie. Suprafata incalzita in cazul cladirilor rezidentiale sau a apartamentelor rezulta ca diferenta dintre suprafata construita desfasurata si suprafata ocupata de pereti, stalpi si alte elemente structurale. Pentru a determina suprafata incalzita (suprafata utila) a unui apartament adunam suprafetele utile (vazute) alte tututor incaperilor. In aceasta categorie intra camerele de zi, dormitoarele, baile, toaletele, bucatariile, spatiile de depozitare (camari, debarale) si cele de circulatie din interiorul apartamentului.

SUPRAFATA LOCUITA
Suprafata locuita se determina ca suma a suprafetelor camerelor locuite / ocupate din zona principala a cladirii.

Relatia dintre suprafata construita, suprafata incalzita si suprafata locuita este Suprafata construita desfasurata > Suprafata incalzita > Suprafata locuita

Proprietati Noi